Treeni, palautuminen ja ravinto

Jaksaakseen treenata, pitää jaksaa myös syödä. Ravinto on tärkeää sekä palautumisen että kehittymisen kannalta, ja sen merkitys korostuu kovaa treenatessa. Älä siis turhaan heikennä treenitehoasi unohtamalla syödä ja palautumalla puutteellisesti. Riittävä ja laadukas syöminen on tärkeää niin treeniä edeltävänä päivänä kun treenin jälkeenkin.

Treenin jälkeinen palauttava välipala kannattaa syödä noin puolen tunnin sisällä treenin päättymisestä ja lisäksi kunnon monipuolinen ateria parin tunnin päästä treenistä. Muista sekä hiilihydraatin- että proteiininlähteet ja myös riittävä nesteytys, sillä nestehukka heikentää niin fyysistä kuin kognitiivistakin suoriutumista. Ennen treeniä kannattaa välttää kauan mahalaukussa viipyviä kuitu- ja rasvapitoisia ruokia. Riittävän palauttavan hiilihydraatin ja proteiinin saa tavallisia välipaloja yhdistelemällä, kiinnittämällä hieman huomiota proteiinin laatuun (eläinperäiset proteiininlähteet, soija, kvinoa hyviä), tai halutessaan palautumis- ym. valmisteista. Jos tavoitellaan lihaskasvua, myös kokonaisenergiansaannin tulee olla riittävää, että eväiden proteiini voi ohjautua lihaskasvuun ja että lihaskasvun aineenvaihduntaan riittää ylipäänsä energiaa.

Urheiluravitsemusta voi myös jatkossa opiskella Itä-Suomen Avoimessa yliopistossa verkko-opintoina, kun opintokokonaisuus starttaa ensimmäisen kerran syksyllä. Tästä lisätietoa tulossa Avoimen sivuille. Itse aion ehdottomasti osallistua, sillä olenkin jo pidemmän aikaa odotellut vastaavaa.

Sitä ennen hyvää lisätietoa urheiluravitsemuksesta saa mm. näistä kirjoista:

  • Rinta M. Syö, liiku, kehity 2015
  • Ilander O ym. Liikuntaravitsemus 2014
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s